25. Hodočašće Hrvatske vojske i policije u Lurdu (Lourdes )

pecina

Hrvatska vojska i policija sudjelovala je 25. put (prvi put 1992.g.) na Međunarodno vojno hodočašće koje se održava već 59. godina u Lourdes.Prvi put je 1992.g. su Oružane snage Republike Hrvatske u jeku Domovinskog rata organizirale Vojno hodočašće kako bi se u kao branitelji u čistoj savjesi obranili od agresora.

Na ovogodišnjem Hodočašću sudjelovali su predstavnici 42. zemlje Svijeta, a samo je sa hrvatske strane bilo oko 800 sudionika. Uz predstavnike Hrvatskih oružanih snaga i Hrvatske policije u hodočašću je sudjelovao i odred Hrvatskih bratovština Bokeljska mornarica 809.

Cilj ovog Hodočašća je utjecati se Majci koja se u Lourdesu nazvala «Bezgrešno začeće», ali i pokazati marijansku odanost hrvatske vojske i policije. Jedan od ciljeva je i svakako stvaranje zajedništva između vojski i policija koje sudjeluju ovom hodočašću, što je i poruka pape Franja koji u u svojoj poruci naslovljenoj na msgr. Luca Ravale, apostolskog upravitelja Vojne biskupije u Francuskoj u kojoj navodi: «u ovim teškim vremenima važno se prisjetiti da je mir dar za kojeg nikad ne smijemo prsstati moliti Oca: Dona nobis Pacem.

Vojno policijsko hodočašće u Lourdes predvodi Vojni biskup mnsgr. Jure Bogdan, a hrvatski program je započeo polaskom iz Zagreba 16. svibnja. Hodočašće u Lourdesu započelo je misnim slavljem 18. svibnja pred Spiljom ukazanja. Misno slavlje je predvodio mnsgr. Jure Bogdan vojni biskup predvodeći misu za pripadnike Hrvatske vojske, policije i povjesnih postrojbi u nazočnosti brojnih hrvatskih hodočasnika. Otvaranje 59. Međunaradnog vojnog hodočašća u Lourdesu predviđeno je u u bazilici Sv. Pija X za petak 19. svibnja 2017.g.