Untitled

FOTO: PROJEKT ‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ ODUŠEVIO PREDSJEDNICU I MNOGE UZVANIKE U ZAGREBU Atrij muzeja Mimara bio je ispunjen do posljednjeg mjesta

AUTOR: 

      • Jutarnji.hr

OBJAVLJENO: 

  • 23.10.2019. u 18:08

Filip Popović

Prijateljstvo, razumijevanje i očuvanje kulturne baštine odlike su međunarodnog projekta Putevima bokeljskih Hrvata. Projekt se drugu godinu zaredom održava pod supokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Predsjednica je primila izaslanstvo projekta te dala veliku podršku istom kao i novoosnovanoj Zajednici.

Atrij muzeja Mimara bio je ispunjen do posljednjeg mjesta na predstavljanju Zajednice bokeljskih Hrvata i zbirke pjesama Crta na dlanu Vande Babić. Zanimljivi govornici dali su nadu u bolju budućnost, bolje razumijevanje i veću zaštitu kulturnog nasljeđa Boke kotorske.

Filip Popović

„Projekt ,,Putevima bokeljskih Hrvata, podržan od strane Predsjednika Crne Gore i Predsjednice Hrvatske jasno oslikava njihovu, ali i volju država i naroda koje predstavljaju da se očuva, razvija i prenosi etnički i kulturni identitet crnogorske i hrvatske manjine, a sve u duhu interkulturalnog dijaloga i tolerancije svojstvenog demokratskim društvima!“ – izjavio je posebni izaslanik Predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić.

Filip Popović

Toni Dabinović, Sanja Putica, Renata Gubić i Boris Bastijančić

Zajednicu bokeljskih Hrvata utemeljili su Hrvati porijeklom iz Boke kotorske i prijatelji Boke, koji žive i djeluju u Republici Hrvatskoj, a otvorena je za članstvo i svim prijateljima Boke kotorske neovisno o vjeri i naciji. Temeljni ciljevi Zajednice su okupljanje bokeljskih Hrvata sa stalnim prebivalištem u RH i prijatelja Boke, očuvanje zavičajnog identiteta Hrvatica i Hrvata iz Boke kotorske koji žive u RH i hrvatskoj dijaspori širom svijeta, suradnja s Hrvatima u Boki, ali i suradnja s relevantnim institucijama Hrvatske i Crne Gore te Europske unije i UN-a.

Filip Popović

– Zajednica je osnovana na inicijativu velikog broj hrvatskih Bokelja koji su osjetili potrebu da se konačno nešto učini na razini čitave Hrvatske. Osnovni cilj je sačuvati nacionalni i vjerski identitet Bokelja, njihova nematerijalna, kulturna i znanstvena dobra. Naš je zadatak promovirati i prezentirati naše običaje te naglasiti da se Crna Gora može ponositi bokeljskim Hrvatima i njihovom se baštinom prezentirati u svijetu.

Filip Popović

Prvi projekt Zajednice je skupljanje podataka da vidimo koliko nas Hrvata iz Boke kotorske živi u Hrvatskoj, a to je prema procjenama brojka oko deset tisuća ljudi’, izjavio je predsjednik Zajednice Srećko Đuranović.

Filip Popović

Među uzvanicima u Muzeju Mimara bili su veleposlanik Crne Gore u RH Boro Vučinić, posebni izaslanik Predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić, državna tajnica u MZO Sanja Putica, generalna konzulica RH u Crnoj Gori Jasminka Lončarević, zastupnik u parlamentu Crne Gore Adrijan Vuksanović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća CG Zvonimir Deković. S velikim zanimanjem događaj su pratili i Dimitirje PopovićMiro GavranRenata Gubić i mnogi drugi.

Filip Popović

Mladena i Miro Gavran

– Institucije Hrvata u Crnoj Gori davat će potporu svim organizacijama koje se u sadržajnom i bitnom smislu bore za očuvanje hrvatskog identiteta i očuvanje identiteta Bokelja gdje god oni bili! – izjavio je predsjednik Hrvatske građanske inicijative Crne Gore Adrijan Vuksanović.

Filip Popović

Adrijan Vuksanović

Večer u Muzeju Mimara završila je promocijom zbirke pjesama Crta na dlanu profesorice Vande Babić, koja je porijekom iz Boke Kotorske. “Umjetnost je ono što nas podsjeća koliko smo prolazni i u tome koliko smo snažni i koliko nas ima i kad nas nema i ne bude. Uronjeno u bojama ljubavi upravo je to ono što nam je činiti. Dijeliti se u milijun ljepota, zagrljaja, dobrih želja. Onog drugog, zavisti i jala ima i previše!” – izjavila je Vanda Babić

Filip Popović

Vanda Babić

Filip Popović

Zvonimir Deković

Filip Popović

Vesna Boinović Grubić

Filip Popović

Toni Dabinović, Kolinda Grabar-Kitarović, Anela Novina, Stipe Cigić

Filip Popović

Sanja Putica

Filip Popović

Jagoda i Dimitrije Popović

Filip Popović

Grozdana Perić

Filip Popović

Boro Vučinić, Boris Bastijančić