“Otočić Gospe od Škrpjela od hridi do svetišta” predavanje prof. Ljubice Štambuk – petak 7. veljače 2020. s početkom u 18 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke

Hrvatska bratovština “Bokeljska mornarica 809” Rijeka

Rijeka, 24. siječnja 2020.

O B A V I J E S T

Obavještavamo zainteresirane da Hrvatska bratovština “Bokeljska mornarica 809” Rijeka u sklopu Tripundanskih dana – Dana Bokelja u Rijeci organizira za članove i građanstvo JAVNO PREDAVANJE s projekcijama:

Ljubica Štambuk, prof.

Otočić Gospe od Škrpjela od hridi do svetišta

Svetište Gospe od Škrpjela – Perast

Sažetak

Otočić Gospe od Škrpjela nastao je nasipavanjem kamenja i starih isluženih i zarobljenih jedrenjaka oko hridi pred Perastom pokraj otočića Sv. Jurja (Sv. Đorđa). Nasipavanje oko hridi i gradnju prvobitne male kapele kao zavjet Gospi Peraštani su započeli 22. srpnja 1452., nakon što su, prema legendi, braća Mortešić, ribari iz Perasta pronašla Gospinu sliku, uz koju se vezuje čudesno ozdravljenje jednoga od njih. U teškim povijesnim okolnostima uz neprekidne strepnje zbog blizine turske granice, pljačkaških napada gusara, potresa i nevremena, svetište Gospe od Škrpjela postaje simbol odanosti Majci Božjoj mnogih generacija Peraštana i Bokelja, posebno bokeljskih Hrvata i predstavlja rječit znak njihove vjere, kulture i duhovnosti.

Graditeljski kompleks svetišta sastoji se od nekoliko cjelina, a današnji je oblik nastao uglavnom poslije razornog potresa 1667., nakon kojeg je izvršena obnova i proširenje crkve te oslikana unutrašnjost crkve od strane peraškoga baroknog slikara Tripa Kokolje, a po zamisli znamenitog Peraštanina Andrije Zmajevića, barskoga nadbiskupa, teologa, pisca i povjesničara, poznavatelja i ljubitelja umjetnosti.

U predavanju će biti riječi o nastanku svetišta, njegovu razvoju i stradavanjima, uređenju crkve i drugih objekata na otočiću uz mnoštvo projekcija slika, kao i o vjerskom značaju ovoga znamenitog svetišta pomoraca.

Predavanje će se održati u petak 7. veljače 2020. s početkom u 18 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.