Blagoslov hrane ovog Uskrsa u okrilju obitelji

Hoće li biti uskrsnog blagoslova jela?

Ovaj Veliki tjedan ima posebno obilježje, nešto što nismo nikada dosad doživjeli. Naime, zbog nastanka pandemije koronavirusa, naše će crkve ostati prazne kroz ove najsvetije dane za nas kršćane.

No, unatoč okolnostima u kojima smo se našli, mi ćemo i ove godine proslaviti Veliki tjedan, vazmeno trodnevlje i najveću svetkovinu – Uskrs. Datum Uskrsa se, prema odredbi Kongregacije za bogoštovlje, ne pomiče. Sve ono što smo slavili svih ovih godina, slavit ćemo i ove godine. Dakle, i Veliki četvrtak i Veliki petak i Veliku subotu i vrhunac u Nedjelju Uskrsnuća, i to s još većom vjerom u pobjedu Božju, u pobjedu života i pobjedu dobra.

Za Uskrs je karakterističan blagoslov hrane, koju mnogi u košaricama donose već na vazmeno bdijenje ili na jutarnja misna slavlja, kako bi kasnije mogli, u krugu obitelji, zajedno blagovati.

Obrazac blagoslova hrane u domovima

Budući da to ove godine neće biti moguće, onda je, u skladu s odlukom Kongregacije, svaki ordinarij za svoju biskupiju donio smjernice da taj blagoslov u svakoj kući mogu podijeliti roditelji. Drugim riječima, kada se obitelj zajednički okupi za stolom, neka zajedno izmole Očenaš, a potom neka otac ili majka blagoslove tu hranu.

Objavljen je i prilagođeni obrazac blagoslova jela na Uskrs, kojega obitelj može zajedno izmoliti. Nakon navještaja evanđeoskog odlomka o putu u Emaus (Lk 24, 13.15.27-32), obrazac predviđa Psalam 23, molitvu vjernika i zajedničku molitvu Očenaša.

“Tada slavitelj izreče blagoslovnu molitvu:

Svemogući Bože, ti si htio da učenici u Emausu prepoznaju Krista uskrsloga u lomljenju kruha. Izlij obilje svoga blagoslova na ovu hranu (i piće) da i mi koji je (ga) blagujemo, danas i svakoga dana našega života s vjerom susrećemo tvoga uskrsloga Sina, od njega primamo kruh života te po njemu i sami dostignemo slavu uskrsnuća. Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.”

Zajedništvo svećenika i kućne Crkve

Naravno da će i svećenici na vazmenom bdjenju i na jutarnjim misama na Uskrs, blagoslivljati hranu, isto kao što su blagoslovili grančice na Cvjetnicu.

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

 

Svi dionici tih misnih slavlja, putem televizije, radija ili interneta, bit će dionici i blagoslova koji će svećenici izreći na kraju misa.Sada ponovno do izražaja dolazi kućna Crkva, obiteljska Crkva, a to bi trebala biti i svakodnevna praksa u našim obiteljima. Kad se okupimo na zajedničko blagovanje, roditelji bi trebali blagosloviti hranu, ali svakoga su dana pozvani i blagoslivljati svoju djecu.

Dakle, i ove godine će biti i proslave Uskrsa i blagoslova hrane, u nešto izmijenjenim okolnostima. Neka to bude s istom, ili još snažnijom, vjerom.

 

 

Izvor:  Hrvatska katolička mreža, Hrvoje Josip Bišćan