Delegacija Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809. Split posjetila nadbiskupa Barišića

Delegacija Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809. Split posjetila nadbiskupa Barišića

 

izvor: Dalmatinski portal

Delegacija Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809. Split posjetila nadbiskupa Barišića

 

Delegacija Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809. Split: Luka Perković, prof. i predsjednik Bratovštine, dr. Andro Tripković, dopredsjednik Bratovštine i akademik Radoslav Tomić, vrsni poznavatelj i štovatelj Boke Kotorske, posjetila je u srijedu, 15. prosinca u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolita mons. Marina Barišića.

Povod susreta je 150. obljetnica proslave sv. Tripuna u Splitu. Tradicionalno se prirede Tripundanske svečanosti unutar kojih bude niz događaja, a središnja proslava bit će u nedjelju 13. veljače 2022. euharistijsko slavlje u 11 sati u splitskoj katedrali sv. Dujma, nakon kojega će biti upriličeno Kolo sv. Tripuna na Peristilu, kojim slaveći Tripuna slave Boga.

Organizator proslave je Hrvatska bratovština Bokeljske mornarice 809. Split uz svesrdnu potporu Kotorske biskupije i Splitsko-makarske nadbiskupije. Cilj proslave je očuvanje baštine, tradicije bokeljskih Hrvata i senzibiliziranje javnosti za bogatu hrvatsku kulturnu baštinu u Boki Kotorskoj koja je neraskidivo vezana uz Katoličku Crkvu. Naime, 60% kulturne baštine u Crnoj Gori pripada bokeljskim Hrvatima, kao autohtonom narodu na tom području. Danas bokeljskih Hrvata ima više u Hrvatskoj nego u Boki Kotorskoj. Nadbiskup je izrazio svoju podršku ovoj važnoj proslavi koja čuva od zaborava duhovno i kulturno blago Bokelja u Hrvatskoj.

Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809. u Hrvatskoj baštinica je tradicije Bokeljske mornarice koja je, prema predaji, osnovana prije dvanaest stoljeća u Kotoru, u Boki kotorskoj, današnjoj Crnoj Gori. Ima svoje podružnice u Splitu, Rijeci, Zagrebu, Dubrovniku i Puli.

Okuplja Bokelje i njeguje zavičajne tradicije. Tradicija Bokeljske mornarice u najvećoj je mjeri izražena u tradicionalnoj Proslavi sv. Tripuna, zaštitnika grada Kotora, koja svoje korijene vuče još iz 809. godine kad su kotorski mornari prenijeli moći sveca s mletačkog broda u Kotor. Taj su običaj Bokelji donijeli sa sobom u Hrvatsku i prakticiraju ga od 1873. godine. Kulturološka vrijednost te tradicije prepoznata je i danas, tako da je Kolo sv. Tripuna i Tripundanske svečanosti, tradicija bokeljskih Hrvata, upisana u registar nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.