Kotorski biskup mons. Ilija Janjić u zasluženu starosnu mirovinu

Kotorski Biskup mons. Ilija Janjić u zasluženu mirovinu

 

Kotorski biskup mons. Ilija Janjić je nakon punih 75 godina života, 50 godina svećeništva i 23 godina provedenih na čelu Kotorske biskupije zasluženo dočekao mirovinu. Mon. Ilija Janjić je posvećen za biskupa kotorskog 27. travnja 1996.godine u Kotoru ispred katedrale sv. Tripuna, a u mirovinu je otiša ove godine.

mons. Ilija Janjić je preuzeo kotorsku biskupiju nakon potresne i pomalo već zaboravljene nasilne smrti predšasnika mu biskupa Iva Gugića koji je 1996.g. na smrt izboden u biskupskom dvoru.

Biskup Ilija Janjić je vodio kotorsku biskupiju u teškom razdoblju neposredno nakon završetka Domovinskog rata, u periodu još aktualnih ratnih prijetnji, snakcija, teške socijalne krize, ali iznad svega u periodu nacionalnog i vjerskog stigmatiziranja hrvatskog katoličkog življa Boke Kotorske. Biskup Ilija je u imao dovoljno mudrosti, ali i hrabrosti, kao vjerski i duhovni pastir, istupiti kad je bilo potrebno u očuvanju pradjedovske vjeru i pripadnosti hrvatskom narodu. Biskup Janjić je tako u periodu stvaranju crnogorske nezavisnosti jasno poručivao: “Došlo je vrijeme da otvoreno možemo gledati svoju konkretnost i današnju situaciju da bismo mogli biti u tom društvu kao biseri koji imaju svoju vrijednost i da možemo slobodno reći da smo Hrvati”.

Mons. Ilija Janjić se zauzimao za očuvanje kulturnog blaga kotorske biskupije, pri čemu treba posebno spomenuti otvaranje 2012.g. Muzeja sakralne umjetnosti u prostoru stolnice sv. Tripuna.

Biskup Ilija Janjić će ostati u pamćenju kao kotorski biskup koji je prigrlio svoju pastvu Bokelja u Republici Hrvatskoj, što je posebno obilježeno biskupskih pohodima u organizaciji Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 prilikom proslava Svetog Tripuna (Rijeka 2014, 2014 i 2019. i Pula 2019), kao i prilikom dolaska relkvija Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb. Zauzetošću biskupa Ilije se ostvario 2017.g. i posjet relikvija Sv. Leopolda Bodana Mandića, rodnom Herceg Novom te Hrvatskoj (Zadara, Split, Dubrovnik i Rijeka), na čemu mu zahvaljuje cijela vjernička zajednica, a osobita zajednica bokeljskih Hrvata.

 

Apostolskim administratorom kotorske biskupije imenovan je mons. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup.