Marko Vučetić, saborski zastupnik Mosta sa govornice Hrvatskog sabora pozvao na zaštitu tradicijskih obilježja bokeljskih Hrvata: Bokeljske mornarice i Kola svetog Tripuna

 

Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 danas posjetila Hrvatski sabor zatraživši potporu na putu održavanja tradicija bokeljskih Hrvata i to: Bokeljske mornarice i Kola svetog Tripuna. Održani su razgovori sa više saborskih zastupnika pojedinačno i klubovima zastupnika.

Mostov saborski zastupnik  Marko Vučetić u istupu pred Hrvatskim saborom  stao je u obranu hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice, poručivši kako Crna Gora želi upisati Bokeljsku mornaricu na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine tako da ignorira hrvatski identitet mornarice.

– U Sabor su danas došli članovi hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice, želi ih se istrgnuti od njihove duhovnosti i kulture. Skandalozan je taj proces u Crnoj Gori kojim se mornarica želi otrgnuti od kola svetog Tripuna. Žele uvrstiti Bokeljsku mornaricu na UNESCO-vu listu, ali da se negira bitni hrvatski identitet mornarice. Ovo je za Sabor dramatičan trenutak preko kojeg ne smijemo prijeći i obvezuje sve zastupnike da se odupremo tim pokušajima kojima se pokušava negirati početak mornarice u povijesnom smislu. Godine 809. započelo je nešto hrvatsko, kulturno, univerzalno i svjetsko u Boki, a danas nam prijeti opasnost da nestane to hrvatsko, pa nestaje i to kulturno, univerzalno i istinito. Mi, zastupnici, ne smijemo biti svjedoci koji će dovesti do toga da ovo nestane – kazao je Vučetić te zaradio pljesak prisutnih članova hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice.

 

https://www.youtube.com/watch?v=E8y5QzoE2ds