“Nadbiskup Andrija Zmajević u djelima don Gracije Brajkovića” predavanje prof. Ljubice Štambuk 01.02.2019.g. u 17,30 Gradska vjećnica Grada Rijeke

Ljubica Štambuk, prof.

Nadbiskup Andrija Zmajević u djelima don Gracije Brajkovića

Sažetak

U ovom predavanju o zaslužnom vjerskom dužnosniku i jednom od najuglednijih bokeljskih intelektualaca, barskome nadbiskupu Andriji Zmajeviću (1628.-1694.) govorit će se uglavnom na temelju radova jednoga drugog bokeljskog intelektualca – don Gracije Brajkovića (1914.-1994.), koji je, ne samo iscrpno pisao o životu i djelovanju Andrije Zmajevića, nego je u arhivima, prvenstveno peraškome nadžupskom arhivu, otkrio brojne činjenice o ovom mudrom i plemenitom čovjeku, ispravivši pritom neke dotad u literaturi pogrešne tvrdnje. A govoriti o Andriji Zmajeviću znači govoriti o pravednom, revnom, razboritom i učenom crkvenom dostojanstveniku, ali i govoriti o Perastu na vrhuncu njegova kulturnoga razvoja, govoriti o oslikavanju znamenitoga svetišta Gospe od Škrpjela od strane velikoga peraškog slikara Tripa Kokolje, kao i govoriti o radu na crkvenome jedinstvu i o služenju svojemu narodu, te govoriti o pisanju hrvatskim jezikom u vrijeme kad se u Boki službeno još uvijek upotrebljavao latinski jezik.

Sadržaj predavanja je nadopunjen podacima iz radova nekih drugih autora koji svoju znanstvenu pažnju također poklanjaju nadbiskupu Andriji Zmajeviću. Lijepo je da ima autora koji su nastavili tamo gdje je don Gracija stao. Trebamo ih u tome podržati.

Predavanje će se održati u petak 1. veljače 2019. s početkom u 17:30 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.

Nakon predavanja emitirat će se film o Bokeljskoj mornarici.