Najava Izložbe Hrvatske nematerijalne baštine u Kotoru

Paška čipka uvrštena u UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine

 

Veleposlanstvo i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Kotoru u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske  najavljuje  postavljanje izložbe Hrvatske nematerijalne kulturne baštine  u Starom gradu u Kotoru i to u multimedijalnoj dvorani crkve Svetog Pavla. Izložba bi trebala biti otvorena 08.06.2017.g.

Izložba je nastala na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske 2011. godine, realizirali su je djelatnici Etnografskog muzeja, a rezultat je dugogodišnjeg rada i nastojanja Republike Hrvatske i Ministarstva kulture kao vodećeg tijela zaduženog za čuvanje i zaštitu kulturnih dobara, s lokalnim zajednicama, stručnjacima i nositeljima dobara, na upisu hrvatskih kulturnih dobara na Svjetsku listu.

Na izložbenim panoima uz tekst i fotografije o svakom dobru, prikazana je i karta lokaliteta kao i prostor Hrvatske iz kojeg kulturno dobro dolazi. Izložbu prati i kratki film o trinaest fenomena, a sada i najnoviji film iz posljednje kandidature. Gdje je bilo moguće, publika može čuti i zvukovne zapise. Uz pojedina dobra izloženi su i predmeti koji ih karakteriziraju. Ovom izložbom i UNESCO-vim priznanjem prikazan je samo jedan mali djelić bogate kulturne baštine s područja Hrvatske.