Održan znanstveni skup : „Kotorski i dubrovački biskup mons. Pavao Butorac – život i djelo“

biskuppavaobutorac

Dana 02.06.2016.g. u Kotoru u crkvi svetog Pavla održan je znanstveni skup pod nazivom „Kotorski i dubrovački biskup mons. Pavao Butorac – život i djelo“ .

Znanstveni skup organiziralo je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, uz potporu Kotorske biskupije, Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809, Rijeka i Područnoga centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Na početku skupa, okupljene je u ime kotorskog biskupa i ispred kotorske biskupije pozdravio mr. sc. don Robert Tonsati. Nakon pozdrava uzvanicima i predstavnicima civilne vlasti i društvenih institucija koje je ispred HNV Crne Gore uputio g. Zvonimir Deković, dr. sc. Vinicije Lupis, moderator i znanstveni koordinator skupa, otvorio je Okrugli stol, istaknuvši da je za poznavanje Butorčevog opusa najzaslužniji peraški župnik mons. Srećko Majić, koji je neumorno radio na objavljivanju Butorčevih rukopisa i pretisaka u izdavačkoj kući “Gospa od Škrpjela” te mu je javno zahvalio na tom radu od neprijepornog značaja za očuvanje Butorčeva opusa.

Na zvanstvenon skupu izlagali su don Dejana Turze na temu: „Petogodišnje izvješće (1938. – 1942.) o stanju u Dubrovačkoj biskupiji“, potom je izložen osvrt na Butorčevo štovanje Blažene Djevice Marije koji je pripremio fra Hrvatin Gabrijel Jurišić. O utjecaju Pavla Butorca na zajednice picokara u Dubrovniku (picokare – pobožne žene koje se nisu udavale, nego su kao redovnice živjele u svojim obiteljima ili u zajednici s drugim picokarama, nisu polagale redovničke zavjete nego su davale javna obećanja) govorio je mr.sc. Ivan Armanda iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža iz Zagreba. Među govornicima bili su i ravnatelj Muzeja grada Makarske dr.sc. Marinko Tomasović, koji je obradio temu „Udio benediktinaca u zapadnjačkim okvirima bokokotorskog prostora u djelu Pavla Butorca“, te profesor Željko Brguljan s ogledom na temu: „Biskup Pavao Butorac u poratnom razdoblju – odnosi s komunističkim vlastima“ i dr.sc. Vinicije Lupis na temu: “Biskup Pavao Butorac u hrvatskoj historiografiji”.

Na skupu je po prvi puta je promovirana knjiga biskupa Butorca „Problem kulture“, izdata u Dubrovniku 1966. godine, a o knjizi je govorio don Tonći Matulić, dekan Katoličkog Bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Detaljnije na mrežnoj stranici Radio Dux-a i mrežnoj stranici Kotorske biskupije