Povelja Republike Hrvatske dodijeljena Hrvatskim bratovštinama Bokeljske mornarice 809

Povelja koju je predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar Kitarović dodijelila Hrvatskim bratovštinima Bokeljske mornarice 809 uručena je predstavnicima bratovština.

Nakon što je u veljači 2019.g. predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović bila u posjeti Riječkoj bratovštini, dodjeljena i uručena Povelja trajno je priznanje generacijama Bokelja koji na tlu Republike Hrvatske uporno i postojano prenose tradiciju, kako kroz organizaciju Proslava Svetog Tripuna uz sudjelovanje Malog admirala i postavljanje Kola Svetog Tripuna, tako i kroz njegovanje tradicije odreda Bokeljske mornarice u tradicionalnim odorama i s povijesnim oružjem.

Prilika je ovo da se podsjetimo događaja u kojima su naše bratovštine sudjelovale, kao i članova koji su nesebičnim zalaganjem utisnuli put ove tradicije koja u Hrvatskoj traje gotovo 150 godina (prva organirana proslava Svetog Tripuna je bila u Splitu 1873.g.).

Mnoštvo pojedinaca iz naših bratovština zaslužuju da se ova Povelja posveti upravo njihovom radu, pa kao jedan podsjetnik prenosimo zapise sa nekih blagdana i praznika na kojima su sudjelovale naše bratovštine.