Predavanje o pothvatu kap.Iva Visina, prvog Hrvata koji je oplovio svijet održano u Splitu 03.10.2019.g.

Dana 3.listopada, u punoj dvorani zavoda HAZU u Splitu (palača Milesi), održano je predavanje prof. Ljubomira Radića Put oko svijeta u 2757 dana, 160 obljetnica splendidnog pothvata kapetana Iva Visina.

Predavanje je održano u organizaciji HAZU-a i Hrvatske bratovštine” Bokeljska mornarica 809″ u Splitu.
Uz prof. Radića sudjelovali su akademik Radoslav Tomić, dr. Andro Tripković i prof. Luka Perković.
Predavanje prof. Radića podsjetilo je na zaboravljenog junaka, zaboravljenu priču o uspjehu prvog hrvatskog pomorca koji je oplovio svijet prije 160 godina.
Akademik Tomić, u ime domaćina( HAZU) istaknuo je kako je Boka kotorska dio hrvatskog kulturnog i duhovnog prostora, iako se nalazi izvan granica RH.
Predsjednik bratovštine, Luka Perković, naglasio je kako je ovo predavanje nastavak nastojanja bratovštine da se očuva živa uspomena na slavnu prošlost Bokeljske mornarice, hrvatske svetce i blaženike koji oslikavaju katolički vitalitetet Boke i na sjana djela Hrvata koje je dala Boka kotorska. Dužni smo, mi bokeljski Hrvati, ali i predstavnici vlasti i vi, cijenjeni i dragi prijatelji, poštujući druge, poštujući političke i povijesne stvarnosti suvremenih europskih standarda, čuvati tradiciju i običaje te hrvatsku baštinu izvan granica Lijepe naše, dodao je Perković.
Dr. Tripković, član vodstva splitske bratovštine i potomak Iva Visina  emotivno je pričao o zaboravljenom junaku i zavičaju koji ima malo more i more slavnih pomoraca, zavičaju gdje su hrvati autohton narod.