Predstavljanje knjige “150. godina proslave blagdana svetog Tripuna u Splitu”

SPLIT – Hrvatski pomorski muzej Split i Hrvatska bratovština “Bokeljska mornarica 809.” Split pozivaju na predstavljanje knjige “150. godina proslave blagdana svetog Tripuna u Splitu” i projekciju istoimenog kratkog dokumentarnog filma 16. veljače (četvrtak) 2023. godine u 18:00 sati u Hrvatskom pomorskom muzeju Split.

Veliku obljetnicu sto pedeset godina čašćenja sv. Tripuna u Splitu bila je obveza koju je trebalo proslaviti na najljepši način. Hrvatska bratovština „Bokeljska mornarica 809.“ u Splitu i njezini prijatelji učinili su u veljači 2022. godine sve da se svečanost priredi i da se dostojno proslave višestoljetni običaji i tradicija. Istodobno se željelo pokazati da je ta zajednica živa i svjesna ne samo prošlosti već i budućnosti koja se mora oblikovati kao ogledni primjer djelovanja Bokelja u Hrvatskoj, ostajući uvijek vjerna zavičaju kojega su napustili, ali ga nose u srcu.

Publikacijom koju je uredio akademik Radoslav Tomić, koji će ju ujedno i predstaviti, želimo u riječi i slici zabilježiti tijek zbivanja na Tripundanskim svečanostima, od svečane akademije u Hrvatskom pomorskom muzeju Split do Kola na Peristilu i svečane mise u katedrali sv. Duje. Knjiga sadrži tekstove svih govornika na akademiji te brojne fotografije koje prikazuju ne samo nedavnu svečanost nego i neke ljude i događaje iz bokeljske prošlosti u Splitu.

Paralelno s knjigom nastajao je i istoimeni dokumentarni film, redatelj kojeg je Miki Nopling, a koji će se predstaviti u ovoj prigodi. O filmu će više govoriti Luka Perković, predsjednik Hrvatske bratovštine „Bokeljska mornarica 809.“ Split.

O knjizi će govoriti urednik akademik Radoslav Tomić.