“Spomen na don Graciju Brajkovića, zaslužnog bokeljskog svećenika i znanstvenika” Predavanje Ljubice Štambuk, petak, 23. veljače 2018. u Gradskoj vijećnici grada Rijeke s početkom u 17:30.

 

Spomen na don Graciju Brajkovića,

zaslužnog bokeljskog svećenika i znanstvenika

 

Predavanje Ljubice Štambuk održati će se u petak, 23. veljače 2018. u Gradskoj vijećnici grada Rijeke s početkom u 17:30.

 

Sažetak: Mons Gracija Brajković (1915.-1994.), skroman i samozatajan svećenik s uspjehom je djelovao na mnogim područjima duhovnog stvaralaštva, posebno kao teolog, arhivist i povjesničar. Njegove publikacije i bogata kartoteka predstavljaju dragocjenu građu za generacije koje se bave i koje će se u budućnosti baviti različitim vidovima istraživanja povijesti Boke, posebno don Gracijina rodnog Perasta.

Predmet njegova najvećeg zanimanja i duhovne privrženosti bilo je svetište Gospa od Škrpjela na otočiću ispred Perasta, žarište pobožnosti bokeljskih katolika i riznica sakralne baštine. Izuzetno vrijedan muzejski postav kojega je don Gracija ustanovio i uredio, kao i čitav otočić Gospe od Škrpjela na kojem je ostavio brojne tragove, zadivljuju mnogobrojne posjetitelje.

Upoznavajući don Gracijin život i djelovanje, upoznat ćemo i mnoge činjenice o Perastu i šire o Boki kotorskoj, čija bogata prošlost i kulturna baština predstavljaju i dio hrvatskog povijesnog i kulturnog nasljeđa.