Upoznavanje djela prof. Luke Brajnovića uz prezentaciju tri njegove knjige dana 31.01.2020.g. u 18,00 sati u Rijeci

Najavljujemo za dan 31.01.2020.g. u 18,00 sati u Rijeci u Auli Svetog Ivana Pavla II Svetište Majke Božje Trsat upoznavanje djela prof. Luke Brajnovića uz prezentaciju tri njegove knjige “Oproštaji i susreti: sjećanja iz rata i izgnanstva” (AGM, Zagreb, 2019.), “Mjesečina u uljiku”, izabrane pjesme (Društvo hrvatskih književnika, Zagreb, 2019.) i “More moga djetinjstva”, izabrani prepjevi sa španjolskoga (Alfa, Zagreb, 2019.).

Tripundanski dani u Rijeci 2020

Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Rijeka u sklopu Tripundanskih dana- Dana Bokelja u Rijeci organizira predstavljanje djela prof. Luke Brajnovića. Proslava Svetog Tripuna prigoda je da Bokelji prikažu slavna djela Bokeljske mornarice, pomorstva bokeljskog kraja, ali i prilika za upoznavanje pojedinaca i njihovog doprinosa društvu.

prof Luka Brajnović (1919 kotor-Pamplona 2001)

Upravo prof. Luka Brajnović zauzima jedno od najčasnijih mjesta među Bokeljima, pa i općetio Hrvatima 20. st. i to ne samo zbog svojega književnog, novinarskog i profesorskog rada već zbog svojih ljudskih vrlina. Prigoda je ovo da se upoznavanjem života i djela prof. Brajnovića u njemu ponudi životni uzor. prof. Luke Brajnovića je i sam bio član Bokeljske mornarice i u svojem djetinjstvu već na ponos svoje obitelji osvojeg kraja kao Mali admiral Bokeljske mornarice uputio je s Katedrale u Kotoru Lode nebeskome zaštitniku sv. Tripunu. Luka Brajnović ostao je zapisnin kao Mali admiral Bokeljske mornarice 1928, a svojim životom ostat će zapisan kao uzor mnogih Bokelja.

Luka Brajnović hrvatski i španjolski književnik, novinar i znanstvenik rođen je 13. siječnja 1919. u Kotoru. Studirao je i diplomirao pravo u Zagrebu, književnost i novinarstvo u Pamploni u Španjolskoj. Od 1945. živio je u egzilu. 
Bio je profesor književnosti i etike. U Hrvatskoj je za vrijeme Drugoga svjetskoga rata uređivao katolički list "Luč" (1940.-1942.) i "Hrvatsku stražu" (1941.-1943.) u kojoj je 1943. u nastavcima izlazio njegov roman !Zaboravljene suze".
 Godine 1945. objavio je romansirani život slikara Tripa Kokoljića (roman je 2003. objavljen u Perastu). U emigraciji je objavio dvije zbirke pjesama na hrvatskom "Smirene želje" (1951.) i "Na pragu radosti" (1958.), 
knjigu novela "Priče iz djetinjstva" (1954.) i romansiranu biografiju bl. Nikole Tavelića "U plamenu" (1969.). Na španjolskom jeziku objavio je tri zbirke pjesama "Retorno" (1972.) "Poema americano" i "Ex ponto" (1985.). 
Godine 2000. objavio je knjigu uspomena "Despedidas y encuentros: memorias de la guerra y el exilio (Oproštaji i susreti: sjećanja na rata i progonstvo)". Objavio je na španjolskom jeziku nekoliko znanstvenih knjiga iz novinarstva i stranih književnosti. 
S Hijacintom Eterovićem utemeljio je ugledni časopis "Osoba i Duh". Posebno je zaslužan za razvoj novinarske deontologije kao suosnivač instituta za novinarstvo Navarskoga sveučilišta. 
Preveo je duhovnu knjižici "Put" osnivača katoličke organizacije Opus Dei, urednik Šarićeva prijevoda "Biblije" i vlasnik nakladničke kuće "Osvit" u Madridu. 
Navarsko sveučilište utemeljilo je međunarodnu nagradu "Premio Luka Brajnović de la Cumunicacion" Preminuo je 8. veljače u Pamploni. 
»OPROŠTAJI I SUSRETI« Brajnović je životom posvjedočio neizbježnost pobjede čovječnosti nad krvlju
U službi istine