IN MEMORIAM prof. Ljubica Štambuk (1946-2020)

IN MEMORIAM

prof. Ljubica Štambuk (1946-2020)

suradnik i član

Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Rijeka

član Zajednice bokeljskih Hrvata Zagreb

 

 

Ljubica Šambuk je rođena je 25.04.1946. u Perastu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Rijeci, diplomirala je 1969.g. na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, studij matematike i fizike. godine. Čitav radni vijek, koji je trajao 42 godine, Ljubica je radila u nastavi, najprije kao profesor matematike i fizike na Tehničkom školskom centru u Rijeci, potom kao asistent, pa predavač i viši predavač matematičkih kolegija na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, te kao viši predavač matematičkih i statističkih kolegija na Veleučilištu u Rijeci. prof. Ljubica Štambuk objavila je više knjiga sa područja matematike i statistike i to: kao autor (6 knjiga), koautor (3 knjige), te nekoliko znanstvenih i stručnih radova. Bila je suradnica na više znanstvenih projekata. Ljubica je živjela u zajednici braka sa Slavkom Štambuk u kojem imaju četvoro djece.

Ljubica Štambuk je bila aktivni član Društva prijatelja glagoljice, Zajednice bokeljskih Hrvata i Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Rijeka. U svim navedenim organizacijama Ljubica je svojim aktivnim pristupom i predanim radom ostavila neizbrisivi trag.

Novosti br 14 - prosinac 2016.indd

Posljednji pozdrav draga Ljubice!

Ljubav prema Boki kotorskoj, prema svojem rodnom kraju i narodu, bila je znak prepoznavanja i uspostavljanja prijateljstava. Ljubica Štambuk u nastupu je bila tiha, nenametljiva, u stavovima je odlučna i nepokolebljiva. Ljubica se dičila se svojim porijekom, pripadnošću bokeljskim Hrvatima. Žar kojim je pristupala bokeljskim temama pljenila je i privlačila. Izlaganja kojim je svake godine iznova izazivala radost kod pripadnika naše bokeljske zajednice, bila su uvijek dobro pripremljena, postavke su bile matematički točne, iznesene tvrdnje otvarale su novi pogled, pretpostavke su bile neoborive. Ljubica Štambuk je svojim radom postavljala visoko i teško dosezljive standarde, svojim žarom je osvjetljavale puteve naše zajednice. Temama poput: “Tragova glagoljice u Boki kotorskoj”, “Otočić Gospe od Škrpjela – od hridi do svetišta”, “Spomen na don Graciju Brajkovića, zaslužnog bokeljskog svećenika i znanstavenika”, “Nadbiskup Andrija Zmajević u djelima don Gracije Brajkovića”, Ljubica Štambuk se uvrstila među one odabrane zaljubljenike Boke kotorske koji su uzvratiti ljubav svojom kraju. Bila je tiha i nenametljiva i u tom radu i djelovanju, baš kao što je i živjlenju. Na danima Bokelja u Rijeci održanim ove godine u veljači Ljubica Štambuk je održala predavanje na temu “Otočić Gospe od Škrpjela – od hridi do svetišta”. Već vidno uzdrmana bolešću, tiho glasa, iscrpljena, ali ponosna i ustrajna, gordo je stojala pred zajednicom i skicirala nastanak Gospe od Škrpjela (male Sikstinske kapele). Unatoč sve ni tada je žar nije napuštao. Nakon predavanja tiho mi je rekla kako za drugu godinu neću moći sama, rekla je pripremit ću izlaganje, ali zamolit ću te za asistiranje u izlaganju.

Ljubica Štambuk bila je moj dragi prijatelj. Spojila nas je emocija prema rodnoj grudi i prema pripadnosti zajednici. Prijateljstvo obvezuje, prijateljstvo je odanost, podrška, prijatelj je uvijek oslonac, prijatelj je uvijek tu za pomoć i savjet. Ljubica je bila iskonski prijatelj. Prijateljska podrška, jedno snažno “čestitam”, “bravo” snažna je veza prijateljstva koja ostaje i nakon svega. Na jednom skupu o Bokeljskoj mornarici koji je organizirana u Zagrebu od strane Hrvatske bratovšine Bokeljska mornarica 809 Rijeka podršku su svojim dolaskom dali Ljubica i Slavko, uvijek zajedno, nerazdvojni, kao jedno. Nisam očekivao njihov dolazak, sjećanje i osjećaj tog prijateljskog susreta te podrške ostali su snažni i sad dok pišem ove retke.

Molitve Ljubice su uslišene, otišla je s ovog Svijeta na dan kad se u rodnom joj Perastu, za kojim je silno žudila, već više stoljeća održava dan posvećen Blaženoj Djevici Mariji, otišla je na dan 22.07. kad se u Perastu održava tradicija Fašinade.

Ljubice hvala na predanom radu za ovu zajednicu,

hvala na prijateljstvu!

U ime Hrvatske bratovštine

Bokeljske mornarice 809

Tomislav Brguljan