PROSLAVA SVETOG TRIPUNA U RIJECI 12.02.2023.g.

Sveta Misa

Dana 12.02.2023.g. (nedjelja) s početkom u 10,00 sati započinje proslava Svetog Tripuna i to Svetom misom u Crkvi Uznesenja Blaže Djevice Marije u Rijeci (Kosi Toranj). Svetu misu će predvoditi kotorski biskup msgr. Ivan Štironja.

Lode

Na Svetoj Misi u povodu slavlja Zbor crkve Uznesenja BDM otpjevati će himnu Svetog Tripuna, a ovogodišnji Mali admiral «Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809» Rijeka, Fran Pasković će prije Svete mise uputiti zahvale (lode) Svetom Tripunu.

Sveti Tripun

Sveti Tripun je rođen 232 u Kampsadi (današnja Turska) u  Maloj Aziji.  Tripunovi roditelji bili kršćani koji su svome djetetu dali tada dosta uobičajeno ime čiji je etimološki korijen „Trüph“ što znači: „osoba plemenitog duha“, lat. i grč. Tryphon; hrvatski, kako već bilježi nadbiskup Andrija Zmajević u XVII. stoljeću: „Našijem slovinskijem jezikom Tripun rečen“. Mučen i ubijen kao 18 godišnji mladić. Jedini njegov «grijeh» bilo je što se nije htio odreći kršćanstva. Kad su ga izveli Rimski vojnici izveli pred sud, upitan je: «„Kojeg si stanja? », mislivši pritom na to koje je vjere, mladi Tripun je odgovorio je «„Slobodan sam, a po uvjerenju kršćanin!“ », a kad se unatoč trodnevnom mučenju nije htio odreći svoje vjere, pogubljen je, tako što mu je odrubljena glava.Tijelo svetog Tripuna bilo je preneseno u Kampsadu, pa zatim u Carigrad, a iz Carigrada u Kotor.

Vanjski dio proslave

Kolo Svetog Tripuna će u 11,00 sati, na vanjskom djelu proslave (obreda), postaviti odred Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Rijeka uz pratnju Trsatske gradske glazbe.

Kolo Svetog Tripuna kao tradicijsko obilježje Hrvata Boke kotorske uvršteno je na Unesco listu nematerijalne baštine čovječanstva a nositelji su Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809. Kolo Svetog Tripuna je srednjevjekovno Kolo koje bala isključivo odred Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 i to u čast Svetog Tripuna i osim te prilike bala se u rijetkim prilikama odredjenih blagdana.Kolo Svetog Tripuna ima obilježja obrednog (sakralnog) ali i svjetovnog pomoraõkog kola nastalog pod utjecajem i kao posljedica života i rada pomoraca. Kolo se sastoji od 12 figura u kojima dominiraju oblici: vrtlog, verige (lanac), sidro i drugih obilježja koje oznaõavaju pomorstvo i život pomoraca. Kretnje su lagane i decentne, u kretanjama se stvaraju lukovi, pod lukovima se sagibaju i prolaze mornari (igraói) što simbolizira vjeru, pokornost, ali Kolo sugerira jedinstveno i solidarnost zajednice.