U SPLITU OTVORENI 30 MARULIĆEVI DANI POSVEĆENI UTEMELJITELJU RADI PERKOVIĆU

OVOGODIŠNJI MARULIĆEVI DANI U SPLITU POSVEĆENI RADI PERKOVIĆU

 

Na 490. obljetnicu nastanka Judite, 1991. godine, tadašnji dointendant HNK u Splitu, glumac Rade Perković (1938. –2018.) utemeljuje Festival hrvatske drame Marulićevi dani, koji se od tada održava u Splitu zadnjeg tjedna  travnja svake godine.

Opredijelili smo se, znači, izabrali smo svoju sudbinu. Štiteći baštinjeno, hoćemo prepoznatljivi predstaviti se svijetu. Ako prepoznajemo svoju povijest lakše ćemo prepoznati svoju suvremenost.  II. Marulićevi dani znače da stradanja i smrt trenutka nisu mogle odgoditi život teatra. Neka ovi Marulićevi dani u ozračju uskrsnih poruka donesu ljubav i podgriju nadu. Neka nam prepoznaju budućnost. Te riječi Rade Perkovića bile su svojevrsni moto Festivala hrvatske drame te ratne 1992. godine.

Marulićeve dane smatrao je trajnim godišnjim susretima znanja i darovitosti kazališnih djelatnika na radost teatra i teatarskih posjetitelja. Progovarati o svom odnosu prema stvarnosti, sanjati drugačiji svijet, odgovornost je koju je jedino kazalište trajno preuzelo na sebe maštajući o boljem, govorio je.

A kada se nakon trinaest godina upravljanja Festivalom, 2003. godine, povukao s mjesta ravnatelja, učinio je to radostan jer je trećina izvedenih predstava na Marulićevim danima suvremeni dramski tekst pisaca srednje i mlađe  generacije.

Na otvaranju jubilarnih 30. Marulićevih dana ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, koja je dodijelila nagrade “Marin Držić”, istaknula je važnost festivala kojemu je u središtu zanimanja uprizoreni dramski i kazališni tekst te je zaključila, kao i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, kako se pokojni Rade Perković pokazao kao vizionar.

U izrazima sućuti prije dvije godine, Ministrica je napisala:

Rade Perković bio je svestran umjetnik – glumac, redatelj, pisac, osnivač umjetničkih družina, međutim i nositelj funkcija značajnih za razvoj hrvatskog kazališta na nacionalnoj razini. Istaknuo se kao izvrstan intendant splitskoga HNK-a, predan ravnatelj Marulićevih dana te poticajan i organiziran voditelj festivala Splitsko ljeto. Upravo je Rade Perković 1991. godine inicirao i osnovao Festival hrvatske drame Marulićevi dani, danas jedan od najznačajnijih kazališnih festivala u Hrvatskoj, u potpunosti posvećen hrvatskoj dramskoj riječi. Treba istaknuti da je strast za širenjem umjetnosti u njegovu djelovanju postojala i ranije pa već sedamdesetih godina dvadesetoga stoljeća pripada utemeljiteljima splitske pučke pozornice „Varoš“ i „Teatra dokumenta“.
Golem entuzijazam i neopisiva radna energija obilježili su ne samo život ovoga sjajnog umjetnika nego i doprinijeli razvoju kulturnog života njegova grada Splita i Republike Hrvatske. Na tome ćemo mu biti duboko zahvalni i uvijek ćemo ga se sjećati.

Uz kazalište, život Rade Perkovića obilježila je ljubav prema rodnom zavičaju, Boki kotorskoj. Dolaskom u Split aktivno se uključio u rad Bokeljske mornarice u Splitu, a od 90-ih godina je predsjednik Hrvatske bratovštine” Bokeljska mornarica 809”  u Splitu. Uz organizaciju Tripundanskih svečanosti, sudjelovao je i u organizaciji brojnih projekta, seminara, tribina koji su promovirali Hrvate u Boki, bokeljske Hrvate RH i hrvatsku kulturnu baštinu u Crnoj Gori.

Bio je umjetnik koji je svoj zavičaj smatrao bitnom sastavnicom vlastitog identiteta kao što je i hrvatsku dramsku riječ smatrao bitnom sastavnicom nacionalnog identiteta.

Ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi…

 

izvor: ZAJEDNICA BOKELJSKIH HRVATA