Uručene UNESCO-ove povelje nositeljima nematerijalnog dobra Proslave svetog Tripuna i kola svetog Tripuna – tradicije bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj

Ministrica kulture i medije uručila je 12.09.2023.g. UNESCO-ove povelje predstavnicima Hrvatskih bratovština Bokeljske mornarice 809, kao nositeljima dobra- Proslave svetog Tripuna i kola svetog Tripuna – tradicije bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj. Riječ je dobru koje je prošle godine uspješno upisano u UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva kao novo hrvatsko dobro na toj prestižnoj listi dobara.

Tekst i fotografije:
Ministarstvo kulture i medija

Okupljenim predsjednicima i članovima Hrvatskih bratovština Bokeljska mornarica 809 iz Zagreba, Rijeke, Pule i Splita: Luki Perkoviću, Vladimiru Paskoviću, Frediju Tripoviću, Mladenu Schubertu, Tomislavu Brguljanu, Timoru Šatari i Ivu Škanati, u ime Ministarstva kulture i medija i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek zahvalila je na trudu i sudjelovanju u pripremi hrvatske nominacije Proslave svetog Tripuna i kola svetog Tripuna – tradicije bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj, koja je upisana u studenom 2022. godine na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, kao i na promicanju same Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine iz 2003. godine.

Ovaj upis ujedno je i iznimno priznanje svima koji su ulagali napore i skrbili da se ovo vrijedno nematerijalno kulturno dobro sačuva od nestajanja, uz snažan poticaj da provođenjem raznovrsnih mjera zaštite i dalje živi. Svečanost i kolo svetog Tripuna, iznimna je kulturna baština i dokaz tisućljetne nazočnosti Hrvata na području Boke Kotorske, a uz to što je duboko je ukorijenjena u mentalitet ljudi i danas je važan dio života Bokeljskih Hrvata čiji potomci žive u Republici Hrvatske i prenose s naraštaja u naraštaj kulturno naslijeđe svojih predaka.

Uz ministricu, svečanosti uručenja povelja i radnom sastanku s predsjednicima i članovima bokeljskih bratovština sudjelovali su posebna savjetnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Vanda Babić Galić, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture i medija Anja Jelavić, glavni konzervator Davor Trupković, glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek i Voditeljica službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu baštinu Tatjana Horvatić.

povezani članci: https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/svecanosti-sv-tripuna-i-kola-sv-tripuna-tradicija-bokeljskih-hrvata-u-republici-hrvatskoj-novo-je-hrvatsko-kulturno-dobro-upisano-na-unesco-ov-reprezentativni-popis-nematerijalne-bastine/23109