Biskup Štironja: Životno geslo svetog Tripuna – ostati vjeran Trojedinom Bogu

Izvor: Riječka nadbiskupija

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije vjernici su 12. veljače obilježili blagdan sv. Tripuna, posebno pripadnici Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Rijeka čiji je on svetac zaštitnik. Euharistijsko slavlje predvodio je novoimenovani porečki i pulski biskup Ivan Štironja, donedavni biskup kotorski, biskupije koja je pod nebeskom zaštitom sv. Tripuna. Biskup Štironja je euharistijsko slavlje suslavio u zajedništvu sa župnikom Župe Uznesenja BDM u Rijeci, Sanjinom Francetićem, ravnateljem Svećeničkog doma u Rijeci Nikolom Uravićem i đakonom Antoniom Vučkovićem.

Na početku mise ovogodišnji Mali admiral Bratovštine uputio je zahvale (lode) sv. Tripunu, nakon čega je biskup vjernicima izrekao čestitku povodom blagdana. „Čestitam vam slavlje u čast svetoga Tripuna i na poseban način pozdravljam Hrvate Boke koji danas na poseban način slave za ovoga vašega zaštitnika. Mi smo ga u Kotoru proslavili u nedjelju 5.veljače a danas slavimo u ovoj predivnoj crkvi posvećenoj Gospi. Neka nas zagovara Majka nebeska koja nas uvijek vodi k Isusu koji je izvor života za našu svakodnevnicu. Molimo zagovor svetog Tripuna, neka nas njegova mučenička ruka učini svjedocima evanđelja koga živimo.“ Biskup je zatim blagoslovio sliku sv. Tripuna, rad i dar akademskog slikara Eugena Barzića Hrvatskoj bratovštini  Bokeljske mornarice 809, a koja će ostati izložena na istaknutom mjestu u ovoj najstarijoj riječkoj župnoj crkvu.

U propovijedi je biskup Štironja istaknuo da se relikvije sv. Tripuna u Boki Kotorskoj čuvaju još od 809. godine i da se stoga na barjaku Bratovštine nalazi broj 809. „Vjerujem da smo se mi ovdje okupili da bi proslavili svoga Boga i da bi otvorili srce Isusu. Isus je pred kraj svog zemaljskoga hoda svo svoje djelovanje sažeo na jednu riječ: ljubav. Ljubav prema Bogu i bližnjemu, ljubav prema samome sebi. Ljubav je preduvjet za širenje svetog evanđelja, tko raste odgajan u ljubavi i vjeri, širit će ih dalje stvarajući tako nasljeđe. No, kako kaže knjiga Sirahova, u našoj je moći da mu na ljubav odgovorimo vjernošću i zahvalnošću. Bog je prvi posvjedočio ljubav, darujući svoga Sina za nas, koji je uzeo svoj križ i bio raspet. To je ljubav Očeva koja se nikada ne zatvara već se uvijek otvara.“

Osvrnuvši se za život sv. Tripuna i njegov značaj za današnje vjernike, propovjednik je poručio da slaveći svece i mučenike, slavimo ljude koji su posvjedočili da se može opraštati i da se može ljubiti. Ovaj ovdje mladić (sveti Tripun), umjesto da se kao osamnaestogodišnjak nauživa života, on je sve ostavio i pošao za Kristom. On je zaštitnik svih onih koji žive i potječu s prostora Kotora ali i svih onih koji se nadahnjuju primjerom svjedoka vjere, mučenika, rekao je biskup Štironja.

Objašnjavajući utjecaj prisustva sv. Tripuna na prostoru Boke Kotorske, naglasio je da život u Boki sigurno ne bi izgledao isto bez prisutnosti relikvija svetog Tripuna. Stigle su čudesnim putem u 5. stoljeću i tada je započelo poznato kolo povorki muškaraca u znak zahvalnosti Bogu. „To kolo nemojte promatrati kao folklor, već kao teologiju međuljudskih odnosa, odnos zapletavanja i raspletanja. Naši odnosi se zapletaju zbog manjka ljubavi, a onda ih Isus raspetljava, otvara i stavlja nas na raspolaganje drugima. Na grbu mornarice nalaze se riječi fides et honor, vjera i čast, nije li to cilj, braćo i sestre, svakoga od nas? Za kraj, spomenut ću riječi Bazilija Velikog: Dodirujući moći sveca, imamo udjela u svetosti i milosti. To su visoki ideali svih onih koji su po krštenju sklopili savez s Bogom. Životno geslo svetog Tripuna nije bilo sačuvati vlastiti život, nego ostati vjeran Trojedinom Bogu. To je poruka blagdana svetog Tripuna: sačuvati kršćanski identitet, ljubav i vjeru, pa će čast i sve što nam je potrebno za zajedništvo s time doći.“

Na kraju misnog slavlja, okupljenim vjernicima, a pogotovo biskupu Štironji, riječi zahvale uputio je župnik koji je porečkog i pulskog biskupa upoznao s poviješću Župe pojasnivši kako se ista prije stotinu godina razdijelila na četiri dijela, čime se nije u smislu vjernika i pastorala išta izgubilo, već se grad s novim župama obogatio. Osvrnuo se i na činjenicu da je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije krštena službenica Božja, Marija Krucifiksa Kozulić, čija je redovnička zajednica Presvetog Srca Isusova još aktivna na području grada Rijeke. Biskupu je darovao dvije knjige životopisa Marije Krucifikse Kozulić i povijesti spomenute redovničke zajednice.

Novom porečko- pulskom biskupu, obratio se u ime Hrvatske bratovštine bokeljske mornarice Tomislav Brguljan, zahvalivši mu na odazivu za predvođenje liturgijskog slavlja. Ono predstavlja našim zajednicama ohrabrenje i optimizam. Ovo je crkvena zajednica koja drži do tradicije, rekao je Brguljan. Osvrnuvši se na značaj bokeljskog kola, istaknuo je da kolo koje plešu je pod zaštitom UNESCO-a, ali nije samo riječ o tradiciji, već svjedočenju vjere u svakodnevnom životu. Mali admiral bokeljske mornarice, Fran Pasković uručio je zatim, na radost svih okupljenih, biskupu Štironji sliku kao dar u ime Hrvatske bratovštine bokeljske mornarice. Nakon mise, ispred župne crkve članovi Bratovštine ‘odbalali’ su tradicionalno Kolo sv. Tripuna.

(Autor: EM)