Otvorena izložba o čuvenom školskom brodu “Jadran”, na njemu su učile ploviti generacije pomoraca

Izvor: Novi list, autor:
Jakov Kršovnik

U Pomorskom i povijesnom muzeju otvorena je izložba fotografija poznatog broda, koji je početkom Domovinskog rata zarobljen u Crnoj Gori


Foto Ana Križanec

U Povijesnom i pomorskom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci otvorena je izložba fotografija »Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split« na kojoj se prikazuje povijest broda od uplovljavanja u splitsku luku 1933. godine.

Nastavak je to Tripundanskih svečanosti, koje obilježava Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Rijeka, a povodom proslave dana sv. Tripuna 3. veljače. Sveti Tripun slavi se kao zaštitnik Kotora, Kotorske biskupije i Bokeljske mornarice otkad su njegovi posmrtni ostaci doneseni u Kotor 809. godine.

Uz njih, izložbu fotografija broda »Jadran« organizirali su i PPMHP, Hrvatski pomorski muzej Split, Muzej Domovinskog rata u Splitu te Organizacijski odbor Hrvatski Jadran.

Autori su izložbe Ljubomir Radić, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja Split i Matej Gabrilo, ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu.

U ime PPMHP-a obratila se muzejska savjetnica Tea Perinčić koja je rekla da se radi o maloj, ali važnoj izložbi.

Mladen Schubert, predsjednik Bokeljske mornarice 809 Rijeka podsjetio je da su generacije pomoraca učile ploviti na brodu »Jadran«, kojem je matična luka bio Split, te da je brod početkom Domovinskog rata zarobljen u Crnoj Gori, otkad traju napori hrvatske diplomacije da se vrati u Hrvatsku.

Ljubomir Radić kazao je da je izložba već postavljena u Splitu gdje je pobudila veliki interes, stoga je predstavljena i u Dubrovniku i sada u Rijeci.

– U rujnu je bilo 90 godina da je jedrenjak »Jadran« uplovio u Split, a što smo htjeli obilježiti izložbom fotografija.

Predstavljene su fotografije prvih godina putovanja po morima te scene iz života pomoraca, rekao je Radić te dodao da je pitanje broda »Jadran« i pitanje neriješene sukcesije vojne imovine.

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Mladen Gabrilo podsjetio je na vojno djelovanje jugoslavenske mornarice u Domovinskom ratu te kako je ona napustila hrvatski prostor u svibnju 1992. kada je deblokiran Dubrovnik.

No, ponijeli su 85 posto tadašnje opreme i plovila u vrijednosti od 2,5 milijardi dolara.

– Većina tih plovila, kao i naš školski brod »Jadran« bila je u Hrvatskoj. Stoga se možemo nadati da će Srbija i Crna Gora isplatiti ratnu odštetu te da će se na taj način pokazati da je napuštena politika koja je dovela do besramne agresije na Hrvatsku, rekao je Gabrilo.

Izložbu je otvorila Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a.