autor Vinicije B. Lupis premijerno u Rijeci predstavio knjigu “Baštinske teme iz Crvene Hrvatske”

Dobro ispunjena Mramorna dvorana Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci pozdravila je sinoć predstavljanje knjige “Baštinske teme iz Crvene Hrvatske”. Knjigu je osobno predstavljao autor Vinicije B Lupis. Nakladnik knjige je Zajednica bokeljskih Hrvata. Knjigu je sufinancirao Ured za Hrvate izvan Hrvatske i Društvo prijatelja dubrovačke starine. Knjiga je predstavljena u sklopu Tripundanskih svečanosti u Rijeci koje organizira Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Rijeka uz potporu Hrvatske matice iseljenika Podružnica Rijeka.

Knjiga Baštinske teme iz Crvene Hrvatske obuhvaća cijeli niz tema koje, ujedinjene na jednome mjestu, pružaju uvid u izučavanje baštinskih tema jedne mikrocjeline hrvatske kulture koja je ostala izvan nacionalnih granica. Budući je danas tendencija i najveća opasnost upravo u otimanju memorije hrvatske baštine, knjigom su obuhvaćene teme kojima se pokušava uklopiti izvangraničnu hrvatsku baštinu u nacionalnu cjelovitost te na taj način pridonijeti razumijevanju kontinuiteta hrvatskog kulturnog i duhovnog utjecaja na ovim prostorima Ova je knjiga prilog poštovanju nacionalne baštinske cjelovitosti i sagledavanju Boke kotorske kao integralnoga hrvatskog kulturnog i duhovnog prostora koji se sada nalazi izvan političkih granica Republike Hrvatske, poštujući pritom političke i povijesne stvarnosti suvremenih europskih standarda.

Autor Vinicije B. Lupis je naveo kako očekuje da će se ovom knjigom postići podizanje razine svijesti o hrvatskoj prekograničnoj baštini na hrvatskom povijesnom prostoru Crvene Hrvatske i njene važnosti za sveukupni nacionalni baštinski identitet hrvatskog naroda