Proslava Svetog Nikole

Procesija sv. Nikole Bokeljske mornarice

Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Rijeka sudjelovala je i ove godine na procesiji svetog Nikole biskupa u čiju čast je postrojila svoj riječki odred. Tim činom se hrvatska bratoviština Bokeljska mornarica 809 pridružila proslavi Svetog Nikole ali i sjećanju na svoje članove stradale na morima. Procesiju je središtem Rijeke u subotu 05.12.2015. (subota) navečer organizirao Apostolat mora Riječke nadbiskupije. Procesija je krenula od rive ulicama grada do kapucinske crkve Gospe Lurdske u kojoj je slavljena misa u povodu proslave sv. Nikole. Svečano misno slavlje predvodio je fra Tomislav Faletar, magistar franjevačkih novaka na Trsatu.

Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 upravo je izvorno i nastala kao organizacija pomoraca koji su pronijeli slavu i glas pomorstva Boke.

Najstariji sačuvani Statut ove 12. stoljeća stare institucije je upravo Statut iz 1463.godine kad je i nosila ime Bratovština Svetog Nikole. Manuskript Statuta Bratovštine sv. Nikole mornara u Kotoru iz 1463.godine ima 72 pergamenta uveza lista. Zanimljivost je da se na prvom listu nalazi oslikani lik Svetog Nikole rad Lovre Marinova Dobrićevića, što ovom Statutu daje posebnu umjetničku vrijednost. Dakle, osim što je najstariji Statut naše Bratovštine, koji daje izrazito vrijedan pregled organizacije, ali i funkcije i ciljeva organizacije, isti ima i značajnu umjetničku vrijednost budući je obilježen radom kotorskog majstora Lovre Marinova Dobrićevića.

Statutom je određeno i da Bratovština ima svečanosti upravo na dan Svetog Nikole, kada se održavaju dvije pjevane večernje i mise s đakonom i pođakonom. Svečanost je tada Bratovština organizirala u crkvi Svetog Nikole u Kotoru koju crkvu je Bratovštini darovala obitelj Buća 1453.g (crkva se nalazila između palače Bizanti i Pima.) U crkvi se i održavala spomenuta svečanost Svetog Nikole. Statutom iz 1463.godine je uređeno da u crkvi obrede vrše četiri kapelana koje je dužna plaćala Bratovština.

Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 koristi ovaj kratki povijesni presjek kao podsjetnik pomalo zaboravljenih vrijednosti uz pozdrav i nazdravlje Sveti Nikola svim svojim članovima, pomorcima i djeci Boke.