Proslava sv. Tripuna u Rijeci je održana 06.02.2016.g. u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice na nebo.

img-7Veliki blagdan Bokelja proslavljen je u Rijeci. Mala ali odlučna i čvrsta zajednica Bokelja okupljena oko Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Rijeka i ove godine je upriličila dostojnu Proslavu sv. Tripuna u Rijeci.

Tradicionalno misno slavlje održano je u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice na nebo (kod Kosog tornja) dana 06.02.2016.g. S početkom u 10,00 sati.

Proslava sv. Tripuna u Rijeci put je tradicije Bokelja koje već više od 7 desetljeća u Rijeci čuvao nasljeđe svojih pradjedova.

Proslava je započela zahvalama( lodama )koje je Mali admiral ove godine Diego Bortul (izdanak obitelj Martinis iz Tivta) uputio Sv. Tripunu u svakom trenutku pokazajući da je svejestan časti koja mu je ukazana, a sve na ponos svoje obitelji i bokeljske zajednice.

Svetu Misu predvodio je župnik Mario Tomljanović koji u propovjedi posebno apostrofirao da tradicija ima svoje korjene te skrenuo pozornost da ova tradicija i cijela manifestacija dolaze od vjere i predanosti našij predaka i ove zajednice svojem zaštitniku Sv. Tripunu. Pod Misom je župnikom spomenuo i poslanicu Kotorskog biskupa Ilije Janjića upućenu Bokeljima. Zadovoljstvo je bilo čuti i himnu sv. Tripunu koju je prilikom ulaska u crku otpjevao Crkveni zbor Assunta.

Slaveći sv. Tripuna i njemu u čast kao dio Proslave, odred Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Rijeka iz Rijeke odbalao je Kolo sv. Tripunu uz Gradsku glazbu Trsat. Kolo je odbalalo 12 mornara vjerno prenoseći slike Kola sv. Tripuna kakako su ih balali i njihovi očevi i djedovi donijevši ovu tradiciju sa sobom i čuvajući je daleko od svojeg kraja.