PUT OKO SVIJETA U 2757 DANA – SPLENDIDNI POTHVAT IVA VISINA – auto Ljubomir Radić, 04.02. Rijeka, Gradska vijećnica

Gradska vijećnica, Grada Rijeke, 04.02.2022.g. s početkom u 18,00 sati, predavanje o pothvatu kap. Iva Visina, prvog Hrvata, koji je oplovio svijet.

Dani Bokelja – Tripundanske svečanosti ove godine će ugostiti g. Ljubomira Radića, višeg kustosa / ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja u Split koji će održati predavanje pod naslovom:

“PUT OKO SVIJETA U 2757 DANA –

SPLENDIDNI POTHVAT IVA VISINA

(1852. – 2022.)”

Predzadnjeg dana kolovoza 1859. godine jedrenjak imena Splendido uplovio je u tršćansku luku. Nije taj jedrenjak stigao na veliku i slavnu Barcolanu, jer ona je puno mlađa, Splendido se naime vratio s putovanja oko svijeta nakon 2757 dana plovidbe. Kapetan, a ujedno i vlasnik broda zaslužan za ovaj pothvat bio je Ivo Visin iz Prčanja u Boki kotorskoj, koji time postaje prvi Hrvat koji je oplovio svijet, a na svoje putovanje se zaputio iz Antwerpena u veljači 1852. godine, dakle prije punih 170 godina. Brik Splendido kojim je ostvario ovaj pothvat kapetan Visin je naručio 1850. godine u Rijeci kod brodograditelja Andrije Zanona, u to vrijeme prvog imena među riječkim brodograditeljima. Poradi doprinosa austrijskoj pomorskoj trgovini koje je imalo njegovo putovanje dodijeljena mu je bijela počasna zastava Merito navali i odlikovanje viteškog križa Franje Josipa.

U predavanju koje će biti upriličeno saznati ćemo više o životu kapetana, podvizima i nedaćama na tom putovanju koje je potrajalo sedam i pol godina. Ujedno će biti riječi o tome koliko je nakon smrti pa sve do današnjih dana prepoznat njegov uspjeh.