TRIPUNDANSKE SVEČANOSTI U SPLITU

152. proslava blagdana Sv. Tripuna u Splitu

Dana 3. veljače 2024., na poticaj Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Split, u crkvi sv. Filipa Nerija održana je 152. proslava blagdana sv. Tripuna u Splitu. Prije misnog slavlja, štovatelje sv. Tripuna pozdravio je predsjednik Bratovštine Luka Perković. Prisjetio se članova koji nažalost nisu više s nama, a koji su zaslužni što se ova duhovna baština očuvala svih ovih godina. Istaknuo je kako je riječ o kulturnom, povijesnom, crkvenom i duhovnom događaju vezanom uz Hrvate katolike te kako više od 150 godina ove tradicije u Splitu, duga tradicija proslave u Zagrebu, Rijeci i Puli, 12 vijekova u Kotoru, svjedoče o ustrajnosti naših otaca da očuvaju svoju baštinu. Dužni smo svakodnevno živjeti naše geslo FIDEST ET HONOR, naglasio je Perković.

Mali admiral Bepo Tripković

Mali admiral Bepo Tripković uputio je pohvale (lode) sv. Tripunu uoči misnog slavlja, koje je ove godine u čast sv. Tripunu predvodio prof. dr. sc. don Josip Mužić. U homiliji je naglasio kako je katolička vjera, kao temeljna odrednica našeg identiteta, sačuvala naš narod. Po vjeri smo prepoznatljivi i ako poštujemo svoje možemo opstati, ali i razumijeti druge te im pomoći. Pohvalno je što držite do časne baštine Zaljeva svetaca i hrvatskog naroda koji je tamo ostao, poručio je okupljenima. Kameni spomenici kao kameni svjedoci vjere svjedoče koliko je velika I jaka vjera hrvatskoh čovjeka. Vrednujmo bogatu baštinu koju imamo, nadanjumo se njome i prenosimo je na nove naraštaje uz Božju pomoć kako bi osigurali bolju budućnost, naglasio je don Josip Mužić.

Nakon misnog slavlja, pripadnici odreda Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Split ispred crkve postavili su Kolo sv. Tripuna.

Koncert Gradskog zbora “Brodosplit” u foyeru HNK Split

Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Split svake godine trudi se bogatim kulturnim programom uveličati Tripundanske svečanosti. Ove godine, u okviru svečanosti, u ispunjenom foyeru HNK Split održan je koncert GZ “Brodosplit” pod ravnanjem maestra Vlade Sunka. Dobitnici brojnih nagrada, u Hrvatskoj i svijetu, okupljene članove Bratovštine i prijatelje Boke oduševili su izvedbama djela I. Zajca, P. Gotovca, J. Gotovca u aražmanu maestra Vlade Sunka. Uz druge sjajne izvedbe GZ “Brodosplit, okupljene je oduševila Bokeljska noć u izvedbi tenora HNK Split Stefana Kokoškova koji je nastupio uz klavirsku pratnju Danirae Ipavec. U sjajnim izvedbama uživali su i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo, turizam i promet SDŽ Matea Dorčić, intendant HNK Split Vicko Biladžić, voditelj podružnice Split Hrvatske matice iseljenika Ante Ćaleta, predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Splitu i Hrvatskog pomorskog muzeja Split, podupiratelji i prijatelji Tripundanskih svečanosti.

Okupljene je pozdravila dr.sc. Ozana Ramljak, moderatorica programa i članica Bratovštine, koja je istaknula stoljetnu povezanost Boke kotorske i Splita, “najljepšeg zaljeva na svijetu i najlipšeg grada na svitu”. Podupirateljima, prijateljima i izvođačima u ime Bratovštine zahvalio je predsjednik Luka Perković koji je podsjetio kako je 1995. u foyeru HNK Split održana skupština koja je bila snažan poticaj da se ova sjajna tradicija očuva u Splitu te kako je ova tradicija, Svečanosti sv. Tripuna i Kolo sv. Tripuna-tradicija bokeljskih Hrvata u RH, krajem 2022. uvreštena na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Split darovala Svečilišnoj knijižnici u Splitu

ediciju Izabrana djela dubrovačkog i kotorskog biskupa Pavla Butorca

Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Split darovala je u četvrtak, 8. veljače Sveučilišnoj knjižnici u Splitu vrijednu ediciju Izabrana djela biskupa Butorca koju čini 10 svezaka.

Ravnateljica Ana Utrobičić, zahvalivši Bratovštini na donaciji, istaknula je kako u fundusu Knižnice postoje pojedinačna djela biskupa Butorca, koja su izašla na području Hrvatske te kako će ona biti nadopunjena ovim sabranim djelima, čime će Knjižnica zasigurno doprinijeti očuvanju kulturne i jezične tradicije hrvatskih Bokelja te upotpuniti dio svog fonda.

Predsjednik Bratovštine Luka Perković naglasio je kako su djela biskupa Butorca neizostavna su za sve koji vole Boku i koji se njome žele baviti. Istaknuo je kako je osobito zadovoljstvo uručiti Izabrana djela Sveučilišnoj knjižnici, instituciji važnoj za Split i Hrvatsku, a u nadi kako će ova donacija potaknuti studente splitskog svečilišta i širu javnost da proučava, istražuje, povijest i kulturu Boke kotorske, Zaljeva svetaca, bogatu kulturnu baštinu hrvatskog naroda izvan granica Lijepe naše koju smo, svi zajedno, dužni čuvati.

Dopredsjednik Bratovštine Neven Rusković, jedan od inicijatora ideje o donaciji, istaknuo je značaj pomorstva za Bokelje, koje se očituje i u Kolu sv. Tripuna, a koje je sjajno opisao biskup Butorac. Brojnost pomoraca i kapetana, njihova velika djela i brojnost flote, značajno su utjecali na povijest Boke kotorske, bisera hrvatske kulture, rekao je Rusković.

Ovu vrijednu donaciju podržalo je i Sveučilište u Splitu, čiji je prorektor prof.dr. sc. Nikša Jajac član Bratovštine. Prorektor Jajac izrazio je zadovoljstvo što je u okviru ovogodišnjih Tripundanskih svečanosti, preko djela biskupa Butorca, spojen hram hrvatskog znanja u Dalmaciji, Sveučilišna knjižnica, s tradicijom bokeljskih Hrvata.

Ante Ćaleta, voditelj splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika, ovom je prigodom uputio na etimologiju toponima Boka, što na talijanskom znači ušće, a na slavenskom buka te naglasio kako je duh Boke kontinuirano prisutan u hrvatskom društvu.

Bokeljska večer

U subotu, 10. veljače, u Hotelu Park tradicionalnim balom Bokelja, završene su ovogodišnje Tripundanske svečanosti u Splitu.

Predsjednik Bratovštine Luka Perković zahvalio je okupljenima na potpori te istaknuo zadovoljstvo što je sve veći broj mladih koji su aktivno uključeni u očuvanje baštine bokeljskih Hrvata u Splitu. Perković je s osobitim zadovoljstvom pozdravio gastalda riječke Bratovštine Mladena Schuberta, zamjenika gastalda zagrebačke Bratovštine prof.dr.sc. Roka Mišetića i Tomislava Brguljana iz riječke Bratovština te donedavnog predsjednika Zajednice bokeljskih Hrvata mr.sc. Srećka Đuranovića. Prenio je pozdrave gastalda Bratovštine u Puli Vanje Paskovića koji nije bio u mogućnosti prisustvovati. Njihova vjera i ustrajnost, koju dijele svi članovi hrvatskih bratovština Bokeljska mornarica 809 i njihove obitelji doprinijeli su da ova sjajna tradicija bude prepoznata na svjetskoj razini. Osobito je Tomislav Brguljan od početka vjerovao da možemo, ustrajao je, svi mi zajedno, i evo Bogu hvala, uspjeli smo, emotivno je završio Perković.

Mali admiral Andro Tripković izrecitirao je pjesmu Zakletva malog admirala, a zatim je odred splitske Bratovštine uz potporu prijatelja iz Rijeke postavio Kolo sv. Tripuna.

Večer je izvedbama Bokeljske noći, O sole mio i drugima uveličao tenor splitskog HNK Stefan Kokoškov uz pratnju Danire Ipavec. Toplu, vedru, rasplesanu atmsferu osigurao je izbor glazbe Damira Duplančića, poznatog splitskog radijskog voditelja i DJ-a, autora knjige Izgubljena generacija i voditelja istoimene emisije koja je u vrijeme emitiranja bila među najslušanijim programom.

Izuzetno aktivni član splitske Bratovštine, mladi Toni Luković, ovaj je događaj opisao kao večer punu emocije, pjesme i veselja koja je pokazatelj kako je ova zajednica živa i kako ova sjajna tradicija ne pripada samo prošlosti već i budućnosti.