Vjera i čast vrijednosti kroz stoljeća!

Osvrt uz uvrštenje Svečanosti i Kola svetog Tripuna na UNESCO listu.

“Svečanosti sv. Tripuna i Kolo sv. Tripuna tradicija bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj novo je hrvatsko kulturno dobro upisano na UNESCO-v Reprezentativan popis nematerijalne baštine”. Nositelji su Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 iz Zagreba, Rijeke, Splita, Pule i Dubrovnika.

Hrvatska je svoj popis zaštićenim dobara proširila i obogatila ovom tradicijom bokeljskih Hrvata. Ovime uvrštenjem je uz Sinjsku alku drugo hrvatsko viteško društvo prepoznato i upisano na ovaj prestižni popis.

Veliki je ovo događaja za bokeljske Hrvate može se svakako reći i da je ovo povijesni događaja za naše bratovštine. Svečanost sv. Tripuna i Kolo sv. Tripuna su izraz vjere bokeljskih Hrvata. Svečano misno slavlje kojim se slavi mučenička smrt zaštitnika sv. Tripuna nastavlja se Kolom sv. Tripunu. Kolom se upravo iskazuje štovanje zaštitnika. Kolo izvode članovi bratovština u najljepšem ukrašenom odjelu – odori časnika i mornara Bokeljske mornarice. Upravo ti članovi imaju privilegiju i zadovoljstvo biti oni koji predstavljaju vjerni puk. Da je tome tako pokazuju i slike koje tvori Kolo sv. Tripuna kojima osim živopisnih obilježja pomoračkog života (vrtloga, veriga) slikovito prenosi vjeru puka, zajedništvo i solidarnost zajednice. Upravo je bitno sagledati fenomen ovog dobra kroz istaknuti sadržaj i zato se mora reći da je ovog veliki događaja za bokeljske Hrvate. Naravno da se ovaj fenomen ne može otrgnuti od nositelja međutim, različite pogrešne intepretacije i nečasni pokušaji potvrđuju izrazitu pa i povijesnu vrijednost upravo uvrštenja na UNESCO-v Reprezentativan popis nematerijalne baštine ispravnog sadržaja i njegovih nositelja.

Priznanje je ovo je i bokeljskim Hrvatima koji žive u Hrvatskoj koji ovo dobro već 150 godina (prva Proslava sv. Tripuna održana je u Splitu 1873.g.) održavaju na ovim prostorima. Generacije bokeljskih Hrvata su utkane i zaslužne za prenošenje i očuvanje štovanja sv. Tripuna i ovog fenomena u Hrvatskoj. Prilika je to da se sjetim u svim našim zajednicama stotine vrijednih pripadnika odreda, malih adrmirala, predsjednika, ali i majki, supruga i kćeri koje su poticale i podržavale ovu tradiciju. Može se reći da su generacije očuvale ovu tradiciju da bi mi danas mogli proslaviti ovaj svečani trenutak i priznanje uvrštenjem na na UNESCO-v Reprezentativan popis nematerijalne baštine, ujedno ovo je podstrek budućim generacijama.

Na kraju ali ne i posljednje ovaj fenomen su prepoznali mnogi ljudi dobre volje koji su dali svoju stručnu i ljudsku podršku i na tome im ovim putem zahvaljujemo.

Fides et honor

Za Hrvatsku bratovštinu

Bokeljsku mornaricu 809

RijekaFides et honor

Tomislav Brguljan